Lange flyreiser

De siste årene har vi hatt mange lange flyreiser, og jeg vil gjerne dele noen tips. Vi har de siste årene flydd jorden rundt noen ganger og benyttet flere forskjellige selskap. Langturene har vært mellom Norge, Hawaii og Kina (og vi har reist strekningene flere ganger).

Underholdningspakken

UnderholdningNår reisene strekker seg opp mot 10 timer har vi sluttet å prioritere poeng, men heller sett på underholdningssystem i flyene. SAS har vist seg å ha et underholdningssystem jeg synes er lite egnet for barn. Alle filmer ble startet samtidig, og det var ikke mulig å pause. (Dersom dette er endret, send meg gjerne en tilbakemelding så jeg får oppdatert).

Flyselskap med gode underholdningspakker har for oss vært KLM, Delta og Korean Air som de største. Der får du egen skjerm og interaktiv underholdning hvor du kan velge blant sikkert mer enn hundre filmer og serier.

Noen tips når du reiser med barn.

Det er alltid lenge å vente på flyplasser, og barna blir alltid sultne og tørste. Det første som skjer er at man går gjennom sikkerhetskontrollen, og effektivt blir fratatt alt som kan drikkes. Vann/brus kan kjøpes innenfor sikkerhetskontrollen, og dette er «sikkerhetsklarert» så det kan tas med inn på flyet.

På enkelte flyplasser (f.eks. Kona, Hawaii) er det forbud mot å ta med blant annet eple og banan ut av landet. (sikkert pga bananvirus). Derfor er den sunne nistepakka det første du blir fratatt på flyplassen.

Thumbs upVi pleier alltid å kjøpe med et par ekstra sjokolader og boller som gjemmes i pappas sekk – sånn i tilfelle. (Det hender jo at små mennesker ikke synes «extra spicy chicken» i en brennhet metallbeholder smaker helt det samme som mammas hjemmelagede…)

Når flyturen består av flere hopp er det som oftest ikke mat (gratis) på de korte turene. Dersom du kan kjøpe mat, ha alltid med både kontanter og kredittkort – det hender enkelte selskap kun tar kort, og nekter å ta kontant (Alaska Airlines).

Når vi først skal fly oversjøisk forsøker vi å gjøre turen «lengst mulig». Jeg mener: Fly like gjerne Amsterdam – Seattle istedenfor en «kort» tur til New York. På denne strekningen har vi alltid fått mat og det vi ønsker av drikke inkludert.

Venter på flyplassenBåde fly og flyplasser har ofte ladestasjoner (enten som USB uttak eller nettstrøm). Vi forsøker å spare batteriene til en «krise», og bruker om mulig den underholdningen som tilbys, eller passer på å lade underveis.

KøSamle opp litt ekstra krefter, spesielt når du skal fly til USA. Du må nemlig gjennom immigrasjonen. (Og det skal fem andre AirBus fly også – samtidig). Ha med noe underholdende. Et Donaldblad, litt å drikke (for så kan jo familien gå puljevis på do mens far holder plassen i køen, gul i blikket). Kanskje rosinbolla endelig kommer til sin rett?

I immigrasjonskontrollen til USA blir du spurt om du har med deg noe matvarer (f.eks. et eple). Ikke skriv opp det eplet hvis du planlegger å spise det mens du står i køen – det kan bli en del spørsmål om hvorfor du oppgir gale opplysninger.

I immigrasjonen bestemmer de hvor lenge du kan oppholde deg i landet – selv om du har 5 års visum… Det blir stemplet inn en dato i passet ditt. Skal du være mer enn 6 måneder (som er standard periode) må du snakke godt for deg og poengtere dette. Når det er stemplet er det gjort.

Til slutt: Ser du en butikk eller kiosk før du forlater flyplassen, kjøp noe snacks. Siden du nå er helt tidsforvirret kan du være sikker på at hele familien våkner klokken 3 om natta og blir sittende å se på TV sammen. Da blir man fort sulten igjen.

Hvis noe går galt

Hvis du mister flyet gjelder det å få meldt fra til flyselskapet raskest mulig.

Sover på flyplassHvis du må overnatte har jeg bare ett råd: Ikke forlat den internasjonale sonen før du vet at flyselskapet ditt har booket et hotell. Dersom du må overnatte sammen med barn har du krav på (?) hotell. Enkelte flyselskap (fra Kina) forsøker å spare penger ved å ikke skaffe hotell. Takk og ære gis til SAS personell på Arlanda som ordnet med hotell til oss. (Returen fra Hong Kong ble en tre dager lang tur).

God tur

Som regel går alt bra. Og menneskene rundt deg er positive og serviceinnstilte.
Husk de tre P’ene: Penger, Piller og Pass (og eventuelt «Pilletter»).
God reise.