Vulkanparken

Det er flere attraksjoner på Hawaii. Vulkanparken er et naturlig sted å besøke når man først bor på en vulkan.

Aktiv vulkan

På Hawaiis sørøstside ligger Volcanoes National Park. Parken strekker seg fra 1200 moh helt ned til sjøen. Et stort krater hvor røyk og damp stiger opp viser at vulkanen fremdeles er aktiv. Det lukter av svovel.

Spasertur til severdighetene

Tydelig merkede veier og stier gjør at det er trygt å gå rundt.

Damphull

Regnvann renner nedover i jorden, treffer de varme steinene som er varmet opp av magmaen, blir til damp, og ryker opp av store sprekker i bakken.

Svovel

Svoveldioksid og hydrogensulfid reagerer og danner svovel og vanndamp. Svovelen danner krystaller i åpningene der dampen kommer ut, og lager disse gulgrønne feltene mellom steinene.

Utenfor lavatunnelen

Noe av det mer spennende er lavagrotten. Flytende årer med lava som størkner kan etterlate seg slike tunneler.

Lavatunnel

Den første delen er opplyst og turistifisert. Etter del 1 går hulen videre laaangt innover. Denne har nå blitt stengt, men forrige gang vi var her hadde vi med lykt og gikk over hundre meter innover.

Lavalandskap

På kjøreturen videre nedover mot sjøen er det flere krater og forskjellige lavatyper man kan stoppe og se. Lavastein er gøy.

Vulkanparken ved sjøen

Helt ned mot sjøen kan store blokker størknet lava brekke av – se hvor steile klippene er.

Hver dag vurderes områdene i parken og sjekkes for skadelige gasser. Dette er med å bestemmer om deler av parken må holdes stengt. Dette var første gang vi fikk kjøre helt ned til vannet.

Det anbefales varmt tøy (siden besøkssenteret og hovedkrateret ligger så høyt), og flere nistepakker. Det tar lang tid å få med seg alt. Planlegg gjerne så du kan bli helt til kvelden og se hvordan svovelen lyser i mørket 🙂

2 Responses